İpuçları

Tavuklarda Yumurta Verimini Artırmanın Yolları 2023

27Tavuklarda Yumurta Verimini Artırmanın Yolları. Tavuk yetiştiriciliği yapan her işletmenin dikkat etmesi27 gereken nokta yumurtanın verimini artırabilmeyi sağlayacak uygun ortamı hazırlamaktır. Bu durum ek masraflardan uzun süreli olarak kurtulabilmeyi de sağlar. Yemin kalitesi tavuk tavuğun yumurta verimini artırabilmekte ilk şartlar arasındadır. Fazla yumurta almak isteyen bir kişinin ortamı daha çok iyileştirmesi gerekir. Tavukların her birinde farklı bir potansiyel bulunur. Bu genel özelliklerinden kaynaklanır. Irklarına göre tavukların beslenmesindeki değiştirilecek herhangi bir farklılık verimde artışı tetikler. Doğal yollarla tavuğun yumurtlamasını geliştirmek isteyen bir çiftlik sahibinin vücudundaki yağlanma oranına dikkat etmesi gerekir. Tek tip beslenmeden kaynaklı olarak oluşabilecek zarar uzun vadede yumurtlamada daha az verimi beraberinde getirir. Tüketilmesi gereken şey tavuğun sindirim sistemi ile ilgili bir problemi olmadığından emin olunmalıdır. Yağlanmaya neden olabilecek tek tip beslenmeden uzak durulmalıdır. Hayvan sadece mısırla ya da sadece buğdayla beslenmemelidir. Yem üzerinde oluşabilecek küflenme ya da bayatlamaya dikkat etmek gerekir.

Tavuklarda Yumurta Verimi Neden Düşer?

 

Tavuklarda Yumurta Verimi Neden Düşer
Tavuklarda Yumurta Verimi Neden Düşer

Tavuklarda yumurta verimi belirli bir yaştan sonra düşmeye başlar. Genç tavuklar gün içerisinde 3 ile 4 yumurta verebilir. Zaman ilerledikçe yaşlılık dönemine geçiş yapıldığı andan itibaren bu rakam 2 ile 1’e kadar düşebilir. Hayvanların çoğunda olduğu gibi tavuklarda da ilerleyen yaştan kaynaklı olarak vücutlarında yorulma ve üretimde yavaşlama fark edilebilir. Tavuklarda yumurta veriminin düşmesindeki sebepleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Verimsel olarak daha az yumurta veren bir ırk besleniyor olunabilir.
  • Tavuğun cinsine göre doğru bir yemleme süreci başlatılmamıştır.
  • Doğumundan itibaren tavuk karma bir yem dengesi yerine tek tip beslenmeden geçiriliyordur.
  • Tavuğun bulunduğu ortam hijyenik olmayabilir.
  • Su içtiği kap ve yem yediği bölgenin temizliğine dikkat edilmesi gerekir.
  • Yem içerisindeki kalsiyum oranı yeterli olmayabilir.
  • Hayvan gün içerisinde beklendiği gibi yemlerini tüketme miktarını azaltır.
  • İdeal ısı sıcaklığı yitirildiği için vücut dengesini yitirir.
  • Bulunulan ortamda havalandırmaya dikkat edilmediği için amonyak kokusundan kaynaklı olarak verim azalabilir.
  • Hayvan bir hastalık sürecinde olunabilir.
  • Salgın hastalık gibi sebeplerden dolayı yumurta verimi azalabilir.
  • Hayvanlarının çoğunda görülen bitlenme durumu ile karşılaşılmış olunabilir.

 Yumurta Verimi Nasıl Artırılır?

Tavuk yumurtasında verimin artırılabilmesi için düşmeye neden olan sebeplerin doğru tespit edilmesi gerekir. Unutulmaması gereken şey tavuğuna doğduğu andan itibaren yaş aralığı ve ırkı yumurtlamadaki verimin doğrudan etkileyecektir. Tavuğun yumurtlama verimini artırabilmek için beslenmesine dikkat etmek gerekir. Karışık yem ile beslenme süreci başlatılabilir. Arpa, Mısır ve Buğdayı karıştırarak vermek protein bazlı bir yaklaşımla yeme sürecini benimsemek yumurtanın verimini arttıracaktır. Tavuğun yumurtlamasında bir problem olduğu fark edidiğinde muhakkak ki bir veterinerden yardım almak gerekir. Her gün düzenli olarak tavuğun yumurtasını toplamak gerekir. Farkında olmadan tavuk kuluçkaya yatabilir. Kuluçkaya yattığı süreçte yumurtlaması mümkün değildir.

Yumurta Artırıcı Tavuk Yemi Nasıl Yapılır?

 

Yumurta Artırıcı Tavuk Yemi Nasıl Yapılır
Yumurta Artırıcı Tavuk Yemi Nasıl Yapılır

Tavuğun yumurtasını arttırıcı bir yem oluşturma sürecinde sevdiği ve sevmediği ürünleri ile tavuğa zarar verici ya da destekleyici ürünlerin ayırt edilebilmesi gerekir. Bu yönü ile çiğ haldeki bir patates kabuğu zehiri nedeniyle tavuğu için zararlıdır. İçerisinde tuz bulunan her gıda tavuğa zarar verecektir. Tuzlu besinler tavuğun sindirimini zorlaştırır, kalpte yetmezliğine neden olur ve zehirlenmesine yol açabilir. Unutulmaması gereken şey tavukların duyu organlarından tat alma duyusu çok az gelişmiştir. Acı, tatlı, tuzlu gibi duyu durumlarına karşı algıları düşüktür. Ancak ekşi sevmedikleri bilinir. Ekşi tadı veren yemlerden uzak durmaya çalışır. Algılarındaki bu kapalılık koku kabiliyetlerindeki düşüklükten meydana gelir.

Tavuk Yumurtasını Azaltan Hastalıklar Nelerdir?

Tavuk yumurtasının azalma sebeplerinden biri kış ayının gelmesiyle beraber oluşan gün ışığı süresini almadaki azalmalıktır. Bu verimi düşürebilir. Bir başka sebebi ise salgın hastalıklardan dolayı kaynaklanır. Hastalıkla karşılaştığı anda iştahsızlık durumu başlar. İshal, uyuma isteği ve tüylerinde kabarma görülen belirtiler arasındadır. Hastalık süreci boyunca tavuğun verimi gittikçe düşmeye başlar. Parazitler vücudu içerisinde doğal bağışıklığını olumsuz olarak etkiler. Özellikle tavuklarda iç parazitler bağırsaklara yapışır. Besinleri emerler ve zayıflamalarına neden olurlar. Bu da verimin düşmesine sebep olur. İç ve dış parazitler ve pire oluşumu özellikle mevsim geçişlerinde tavuklardan edinilecek verimi azaltır.

Bilinen tavuk hastalıkları:

  • New Castle
  • CRD
  • İnfeksiyon Bronşit
  • Kuş Gribi
  • Egg Drop Sendromu

Gezen Tavuk Yumurta Verimi Nasıl Artırılır?

 

Gezen Tavuk Yumurta Verimi Nasıl Artırılır
Gezen Tavuk Yumurta Verimi Nasıl Artırılır

Gezen tavuklarda yumurta verimini artırabilmek için özel şartların sağlanması gerekir. Gün içerisinde en az 15 saat gün ışığından yararlanmasına dikkat edilmelidir. Eğer böyle bir durum mümkün olmuyorsa özel aydınlatmalardan faydalanılabilir. Özellikle akşam saatlerinde kümesi içerisindeki aydınlatma cihazları ile günlük alınması gereken ışık oranı tamamlanabilir. Kış ayında bu süre azalacağı için yumurtlamada verim azalabilir. Özellikle gezen tavuklar için kümes alanı içerisinde özel bir gün ışığı alanı oluşturulabilir.

Tavukta Yumurta Verimini Artıran Doğal İlaçlar Nelerdir?

Tavuklarım yumurta verimini arttırabilmek için doğal vitaminlerden yararlanılabilir. Bunlar vitamin A, B, C, D ve E vitamini ya da Pantotenik asit olabilir. Multivitaminlerde tercih edilebilir.

  • A vitamini temel vitamin olarak kabul edilir. Göz gelişim süreci için önemlidir. Tüylerinin daha kabarık ve yumurta veriminin yüksek olması isteniyorsa bu vitamin grubuna dikkat etmek gerekir.
  • B vitamini kalsiyum ve fosfor açısından vücudun daha dengeli şekilde gelişimini sağlar. Kemikleri kuvvetlenir. İleride oluşabilecek Raşitizm hastalığının önüne geçer. Tavuğun göğüs gelişimindeki destekler. Tırnaklarını yumuşatır.
  • D vitamini eksik olduğunda hayvan yürümede zorluk çekebilir. kemikleri daha da kırılganlaşır. Tavuğa verilecek D vitamini barındıran ilaçlar kuluçka oranını daha da arttırır.
  • E vitamini eksikliğinde Beyinde yumuşama görülür. Hayvan daha çok başını tutamaz. Öne ya da arkaya doğru bükülme yaşanır. Ayaklarda da aynı durum gözlemlenir. Kas bozuklukları oluşmaya başlayabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu