Hindi Hastalıkları

Hindi Hastalıkları Nelerdir? 2023

Hindi Hastalıkları Nelerdir? Hindiler her ne kadar kümes hayvanları arasında daha çok vücut dirençleri ile bilinselerde bazı hastalıklardan kaynaklı olarak bu dirençlerini yitirebilirler. Özellikle bronşit ve Marek hastalığı enfeksiyon oluşumuna neden olacağı için vücut bağışıklıklarına düşürür. Hindilerde görülen en yaygın hastalık türleri arasında Karabaş hastalığı, Koriza hastalığı, Mikoplazma ve Koksidiyoz görülebilir. Hindi de görülebilecek 4 farklı salgın hastalık bulunur. Bunlar en yaygın olanlarıdır. Hindinin yakalandığı hastalık sadece kendi metabolizmasına zarar verebileceği ve geçici olabileceği gibi salgın halinde tüm kümesi de etkileyebilir. Bakteri yoluyla bulaşan hastalık grupları arasında: Kolibasillozis, Tifo, İnf.Synovitis ve Kronik solunum yolu hastalıklarıdır. Hindiler mantar hastalıkları, viral hastalıklar, parazit hastalıkları ya da kronik solunum sistemi hastalıklarına yakalanabilir.

Hindi Neden Hastalanır?

 

Hindi Neden Hastalanır
Hindi Neden Hastalanır

Hindinin hastalık sürecinde farklı etmenler bulunabilir. Bazı durumlarda bulaşıcı olabilir. Bazı durumlarda da yediği yemden kaynaklanabilir. Özellikle tifo virüsü hindiye bulaştığında öldürücü hale gelebilir. Yumurtadan dolayı doğrudan civciv üzerinden farklı civcivlere bulaşabilir. Hindinin hastalık sebeplerinden biri yem alanı, su içtiği alan ya da kümesteki ekipmanlardan kaynaklı olarak bir bulaşıcı hastalığa yakalanmış olmasından kaynaklanabilir. Ülkemizde ve dünyada kanatlı hayvanlarda ve özellikle hindilerde genç yaş grubunda kronik solunum sistemi rahatsızlıkları daha çok ön plana çıkıyor. Eklemlerin şişmesi ile beraber oluşan yumurtadan geçen ve bulaşıcı olan bir diğer hastalık ise tavuk enfeksiyonudur. Dışkı yolu ile ya da yumurtanın kirli kabuğundan içeri sızan bir hastalık türü de Kolibasilozisttir.

Hindi Hastalık İsimleri Nelerdir?

Hindinin yakalanabileceği hastalık çeşitleri arasında en başta Karabaş hastalığı gelir. Bunun dışında ismi sıklıkla duyulan ve dış koşullardan kaynaklı oluşan hindi koriza hastalığıdır. Bu hastalık hayvanlar arasında solunum yolu ile bulaşır. Dışarıdan bakıldığında daha çok ağız ve göz akıntısı ile kendini fark ettirir. Bulaşma ve yayılım süreci 3 gün içinde gerçekleşir. %10 civarında sürü ölümüne neden olabilir. Üst solunum yolları yanında karşılaşılan bu hastalık göz bölgesinde sulanma ve kızarıklığa neden olur. Yumurta verimi %40’a kadar azalabilir ve hayvan gittikçe zayıflamaya başlar.

Kümes hayvanlarında karşılaşılan ve özellikle hindide baş gösteren karabaş hastalığı enfeksiyon nedeniyle vücudu savunmasız hale getirir. Enfekte haldeki bir solucan yumurtası yendiğinde bağırsaklarda ortaya çıkar. İltihaplanma süreci sonrası ishale döner parazitler karaciğere doğru ilerlediğinde hasar boyutu artar ve ölümle sonuçlanabilir.

Hindi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

 

Hindi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir
Hindi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir

Hindilerin hastalanma süreçleri dış kaynaklardan ve yedikleri yiyeceklerden dolayı oluşabilir. Bağışıklığı bir anda etkilenir ve zorlu bir hastalık sürecine giriş yapılır. Hindinin beslenme sürecine dikkat edilmesi bu süreci daha sağlıklı atlatabilmeyi sağlar. Kapalı ortamda besleniyorsa Mısır, Arpa, Kepek hamuru ya da Buğday kullanılabilir. Yediklerine dikkat etmek özellikle Karabaş hastalığına yakalanmasını önlemekte bir ön koruyucu oluşturur. Hindilerin vücutlarında görülen şişkinlikler enfeksiyona yakalandığını gösterir. Böyle bir ortamdan uzak tutabilmek için ise bulunduğu alanın düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Hijyenik bir ortam sağlandığında hastalıklara yakalanma oranada azalacaktır. Bazı durumlarda Hindilerin gözünde şişme yaşanabilir. Bunun için özel bir aşı ile korunma sağlanabilir. Ama ek olarak içme suyuna takviye vitamin ve mineraller eklenebilir. Hindi için tasarlanmış burun ve göz damlaları gün içerisinde düzenli olarak kullanılabilir. İleri boyutlu olarak hindi de felç kalma olanı olanı bulunur. Zehirlendiğinde, E vitamini, Selenyum gibi vitamin ve mineral eksikliği yaşadığında, metal zehirlenmesi yaşandığında sinir sistemi tamamen bozulur ve felç olabilir.

Hindi Hastalıklarına Doğal Tedavi Yöntemleri

Hindilerde en ciddi olarak kabul edilen hastalık türleri arasında solunum yolları ile bulaşan enfeksiyonel hastalıklar gelir. Bu durumda hindinin iştahı tamamen kapanacaktır ve kilo verme süreci başlayacaktır. Sinüs yolları tıkanacaktır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hayvan bakım ekipmanlarından ve o alanda tecrübeli veterinerden destek alınabilir. Hayvan incelemeye alınmalı karantinaya sokulmalıdır. Kuluçka süresinin 3 haftayı bulduğu düşünüldüğünde acilen tedbir alınması gerekir. Hastalıklarının doğal yoldan önlenebilmesi için yaşamaya başladığı ilk aylardan itibaren yakın bir ilgi göstermek gerekir. Yaşam koşulları en iyi şekilde sağlanmalı beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Hareketleri takip edilebilir. Özellikle ishal oluşumu başlamışsa bir şüphe oluşmalıdır. Yemekleri yemeyi reddeder, uykulu haldedir.

Hindi Karabaş Hastalığı Nasıl Tedavi Ettirilir?

 

Hindi Karabaş Hastalığı Nasıl Tedavi Ettirilir
Hindi Karabaş Hastalığı Nasıl Tedavi Ettirilir

Hindilerde sıklıkla rastlanan Karabaş hastalığı bir diğer adı ile enfeksiyöz birçok kanatlı hayvanda görülebilecek parazital bir hastalık çeşididir. Karabaş hastalığına dikkat edilmediğinde ani ölümleri neden olabilir. Bu hayvanlara genellikle bağırsak kurtları tarafından taşınır. Enfekte durumdaki Heterakis solucanı yendiğinde enfeksiyon vücuda alınmış olunur. Bağırsaklarda meydana gelen bu hastalık bağırsak duvarına geçerek iltihaplanma sürecini başlatır. İlk olarak ishal ile kendini belli eder. Parazit tüm karın bölgesine yayıldıktan sonra karaciğer alanına geçer. Burada hasar oluşumu daha sık fark edilir ve ölümle sonuçlanabilir. Hayvanda daha çok durgunluk gözlemlenmeye başlanır. Sarı ve parlak ishal fark edilir. Kafa renginde siyahlaşma başlaması da bu hastalığın belirtileri arasında yerini alır.

Bulaşıcı Olmayan Hindi Hastalıkları Nelerdir?

Hindi hastalıklarının çoğu bulaşarak etrafa yayılan ve ölümle sonuçlanabilen bir ortam oluşturabilir. Fakat bulaşıcı olmayan gelişimsel olarak doğuştan var olan ya da vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanan hastalıklarda oluşabilir. Bunlar arasında şunlara dikkat etmek gerekir:

Sert Guatr

Bu hastalık genellikle patolojik bir hastalık çeşididir. Beslenmede ihmal etme süreci ya da katı yemli gıdalarla sürekli beslenme buna neden olabilir. Kepekli tahılların yemek borusundan geçerken alanı tıkanmasından kaynaklı olarak oluşabilir. Bu tıkanıklık ancak cerrahi yöntemlerle giderilebilir.

İştahsızlık

İştahsızlık pek çok kanatlı hayvanda görülebileceği gibi hindilerde rastlanır. Guatr hastalığından kaynaklı olarak yemek borusunda tıkanma yaşanır. Bu durum vücuda gerekli vitamin ve minerallerin alınmasını engeller.

Solunum Mikoplazmozis

Bulaşıcı bir Rint hastalığıdır. Hastalığı tedavi edebilmek için antibiyotik kullanımına başlanmalıdır. Beslenme koşullarına dikkat edilmeli ve barınmada hijyen ortamı oluşturulmalıdır. Soğuk ve nemli ortamlarda meydana gelir. Bağışıklığı zayıflatır ve enfeksiyon riskini arttırır.

Çiçek Hastalığı

Kemirgen hayvan grupları hastalığın ana sebepleri arasında yer alır. Baş kısımlarında ve mukoza zarlarında büyüme gelişimi fark ettirir. Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda hastalığın süresi 1.5 ayı bulabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hindi diğer kümes hayvanlarından ayrılarak izole bir sürece alınır. Aşılamaların yapılması gerekir. Ardından kireç ile mekanın yıkanması önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu