Tavuk Hastalıkları

Tavuklar Yumurtlamıyor Neden? (Çözümü) 2023

Tedavisi

Tavuklar Yumurtlamıyor Neden? (Çözümü)

Kendi ihtiyacı için ya da ticari amaçlarla tavuk besleyen kişiler için kümesten tavuk toplamak son derece keyifli bir iştir. Buna karşılık yeterince yumurta alamamak da can sıkıcıdır.

Tavukların beklenen düzeyde yumurta vermemesinin farklı sebepleri olabilir. Altta yatan nedeni doğru tespit etmek doğru çözüme ulaşmanın ilk adımı olacaktır. Mesela mevsim değişikliklerinde ve tavukların tüy dökümü dönemlerinde yumurtlama oranlarının düşmesi normaldir. Çünkü böyle zamanlarda tavuklar yeni duruma uyum sağlamak için fazlasıyla enerji harcar ve dolayısıyla yumurtlamak için yeterli güçleri kalmayabilir.

Ayrıca yeterli beslenme sağlanamazsa, tüketilen yemler miktar ve içerik bakımından zayıf kalırsa da tavuklar yumurta salımını bırakabilir.

Tavuklar Yumurtlamıyor Neden
Tavuklar Yumurtlamıyor Neden

Tavuklar Yumurtlamıyor Ne Yapmalıyım?

Tavuklar yumurta salımını bıraktıysa ya da azalttıysa ilk bakılacak konulardan biri yeterli beslenip beslenemedikleri hususudur. Sağlıklı yumurtlama için tavukların günlük 20 Gram proteine, yeterince kalsiyum, fosfor, D vitamini ve yağa ihtiyaçları olur. Ayrıca yedikleri yemin üç katı kadar da su içmeleri gerekir. Bu besinleri ve bol bol suyu alamamaları yumurtlama geriliğinin sebebi olabilir.

Tavukların ihtiyaç duydukları besini sağlayacak kaliteli yemler hakkında iyi bir araştırma yapılmalıdır. Piyasada yumurta salımını artıran kaliteli yemler bulunabilir. Gerekirse bir miktar fazla para ödenerek kaliteli yem kullanılmalıdır. Yeterli suyun sağlanması konusuna da özen gösterilmelidir.

Tavukların yaşı da yumurtlamayı etkiler. İki yaşını aşan tavukların yumurta salımında düşüş olması normal karşılanmalıdır.

Eğer tavuğunuz yem yemiyor veya halsiz duruyor ise ” Tavuklarım Yem Yemiyor ” yazısını mutlaka okuyun. Doğal tedavi yöntemlerini gözden kaçırmayın.

Tavuk Yumurtlamak İçin Neye İhtiyaç Duyar?

Tavukların kaliteli yumurta salması için ihtiyaçları olan besinleri ve suyu alabilmesi gerekir. Yemler hakkında araştırma yapılmalıdır. Eğer en doğru yemin hangisi olduğundan emin olunamıyorsa farklı markadaki ve türdeki yemler sırayla denenebilir. Her ay ayrı bir yem verilerek yumurtlama düzeyinde artış olup olmadığı gözlemlenebilir. Böylece tavuklara kendi yemlerini seçme hakkı da verilmiş olur.

Köy tavuğu diye tabir edilen gezen tavuklar kendi yemlerini kendileri de bulabilir. Organik yumurta üretimi de böylece gerçekleşmiş olur. Ancak en rahat şekilde gezerek yemini bulabilen tavukların bile mevsim geçişlerinde fenni yeme ihtiyacı olabilir. Böyle dönemlerde destekleyici yemler verilmelidir. Özellikle protein yönünden zengin yemler yumurtlama kalitesini artıracaktır.

Kanatlı Evreni

Kanatlı Evreni yazarı, sizler için kanatlılar hakkında internette bulunan tüm bilgileri toparlar. Daha kaliteli ve soruya cevap verecek nitelikte içerik oluşturur ve ücretsiz olarak paylaşır :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu