İpuçları

Tavuk Kümesi Nasıl Yapılır? 2023

Tavuk Kümesi Nasıl Yapılır? Tavuk kümesi tasarımı tavukların daha korunaklı bir ortamda verimli bir yumurtlama sürecini gerçekleştirmelerini sağlamak için önemlidir. Uzun yıllar yaşanması istenen tavukların bulunduğu ortamın verimli hale getirilebilmesi yumurtlamanın kalitesi içinde önemlidir. Dışarıdan gelebilecek hastalıklar mevsim geçişlerinden kaynaklı kümesin korunaklı hale getirilmesinde önem taşır. Bunun yanı sıra tavuğun hijyenik bir ortamda bakımının yapılması sağlığını tehlikeye atmamak için gerekli bir takım önlemler almayı gereği sağlar. Tavuk kümesi içerisindeki verimi artırabilmeye odaklanmak gerekir. Tellerle çevrilmiş bir bahçe alanı içerisinde daha iyi muhafaza edilebilir bir alana kümes yerleştirilebilir.

Tavuk Kümesi Nasıl Olmalıdır?

Farklı tavuk çeşitlerini besleyerek yetiştiriciliğini ve yumurta satışını yapmak isteyen bir kişinin kümes hazırlığını kaliteli bir şekilde tasarlaması gerekir. Burada önemli olan tavuğun yumurta verimini artırarak oluşabilecek hastalıklara karşı risk ortamını en aza indirebilmektir. Özellikle mevsimsel şartlardan kaynaklı olarak ısı dengesini doğru şekilde konumlayabilmek kümes seçimi ile doğru orantılı bir sürecek beraberinde getirir. Tavuk kümesi tasarımı yapacak olan bir kişinin dikkat etmesi gereken konular arasında şunlar yer alır:

Tavuk Kümesi Nasıl Olmalıdır
Tavuk Kümesi Nasıl Olmalıdır
  • Tavuğun kümes alanı dışarıdan hayvanların erişemeyeceği korunaklı bir yapıda tasarlanmalıdır.
  • Mevsimsel şartları uygunluk sağlayabilmesi için özellikle kış aylarında yağmur ya da rüzgarın içeriye girmesine neden olmayacak bir koruma alanı sağlanmalıdır.
  • Tavuk folluğu kümesin köşe alanlarına sıra ile yerleştirilebilir. Derinliğinin doğru bir aralıkta olduğuna emin olunmalıdır.
  • Kümes alanı içerisinde tavuğun tüneyebileceği bölgeler bulunmalıdır. Bu seçilirken hayvanın ayak kısmının çok açıkta ya da çok kapalı olmayacak bir konumda bulundurmasına dikkat edilmelidir.
  • Kümesin içerisindeki tavukların her zaman için gün ışığını alması gerekir. Bu nedenle yuva alanlarına konumlandırılmasında pencereye yakın bir pozisyon seçilebilir.
  • Kümesin içinde kullanılacak ısıtıcının 18 ile 20 derece arasında tutulması tavsiye edilir.
  • Kümes temizliği ileride hastalıklarla karşılaşmamak için önemli olacaktır. Bu nedenle talaş ile bakımının yapılması kolayca temizlenmesini sağlayacaktır. Haftada bir kere temizliğini sağlanması yeterli olacaktır.
  • Tavuk kümesi duvar alanları düzenli sıvandığında tavuk biti oluşumunun önüne geçilebilir.
  • Tavuğun suluk ve yemi ziyan olmayacak ve yere dökülmeyecek pozisyonda konumlandırılır.
  • En az bir tane fan bulunmalıdır.
  • Follukların içi samanla doldurulmalıdır.
  • Kümesteki ısıyı daha verimli hale getirerek kullanabilmek için izolasyon yöntemlerinden yararlanılabilir.

Tavuk Kümes Çeşitleri Nelerdir?

Tavukların kümes tasarımı yapılırken her bir ırka göre bu farklılaşabilir. Gurk adı verilen tavuk çeşidi için diğerlerinden daha ayrı ve klasik bir bölme yapmak yeterli olur. O tavuk çeşidi için özel bir tünek yapılmasına gerek olmaz. Tavuk kümesi içinde civcivlerin barınabilmesi için 1.5 metrekarelik bir genişlik yaklaşık 2 aya kadar burada kalabilmelerini sağlar.Kümes çeşitlerini seçimi yapılırken mevsimsel şartlarda özellikle kış mevsiminde değilse 16 derecenin üzerinde olan bir noktada yavruların normal bir kümese geçirilmesi gerekir. Özel bir ırka sahip olan tavukların beslenmesi için her bir cinsin farklı bölümlere ayrılarak bakımının yapılması önerilir. Piyasada 3 farklı tipte tavuk kümesi bulunur. Bunlar Çadır kümes, Prefabrik kümes ve Betonarme kümestir. Kümes çeşitlerindeki bu farklılık iklim koşullarına göre bulunduğu bölgesel farklılıktan dolayı kaynaklanabilir.

 

Çadır Kümes: 12 ay boyunca her türlü iklim şartına ayak uydurabilir. İç Anadolu, Akdeniz, Ege ve Marmara bölümlerinde kullanılır. Ancak yabani hayvanların kümese girme riski bulunduğu için önerilmez.

 

Prefabrik Kümes: Sandviç panel adı verilen özel bir sistem ile tasarlanmıştır. Özellikle hayvanların dışarıdan gelebilecek zarara karşı korunması için maksimum bir verim elde edilmesini sağlar. İklimi çok sert geçen özellikle Karadeniz bölgelerinde tercih edilir. Tavuklar dış etkenlerden, doğal afetlerden korunaklı hale gelir.

 

Betonarme Kümes: Maliyeti çok yüksek olduğu için fazla tercih edilmese de en uzun ömürlü kümes grupları arasında bulunur. Bunu yapmak isteyenlerin belirli bir ruhsata ve belgeye sahip olması gerekir.

Tavuk Kümesinin Boyu Ne Kadar Olmalı?

 

Tavuk Kümesinin Boyu Ne Kadar Olmalı
Tavuk Kümesinin Boyu Ne Kadar Olmalı

Tavuk kümesinin boyutu içerisinde bulunan hayvanların sayısına göre değişiklik gösterebilir. Birden çok ırkın beslendiği bir kümes içerisinde farklı bölümlere ayrılacağı düşünüldüğünde daha büyük bir kümes tercih edilebilir. İlk kez bu tavuk besleyicilik işine başlayacak bir kişinin ortalama olarak bir buçuk metre boyutunda bir kümesi inşa etmesi yeterli olur. Kümes seçiminde boyutun önemi tavukların daha rahat gezebilecekleri ve tavukların sayısının farklılığı ön planda tutularak tercih edilir. Dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise tavuk kümesinin boyutundaki küçülme temizlenmesindeki pratikliği de arttırır.

Gezen Tavuk Alanı Ne Kadar Olmalı?

Gezen tavuk klasik şekilde kuluçkada sürekli bulunan tavuktan daha farklı olabilir. Beslenmedeki farklılıklar kümes alanında klasik bir boyutlandırmadan daha farklı bir süreci beraberinde getirir. Unutulmaması gereken şey gezen tavukları kontrollü şekilde bölgede tutabilmek için çok büyük boyutlu bir kümes tercih etmenin zorluk çıkaracağıdır. Alan çok küçük olduğunda ise beslenme de problem yaşanabilir. Bu da tavuğun yumurta verimini azaltabilir. Doğru hesaplama yapabilmek önemlidir. Bir çiftlikte 500 kez gezen tavuk olduğu düşünüldüğünde tercih edilecek olan metrekare alanı 500 ile 1000 arasında değişir. Tavuk sayısında artma yaşandıkça ortada oluşan farklılık nedeniyle boyutlandırma daha da genişletilebilir.

Kışlık Tavuk Kümesi Yapımı Nasıl Olmalıdır?

 

Kışlık Tavuk Kümesi Yapımı Nasıl Olmalıdır
Kışlık Tavuk Kümesi Yapımı Nasıl Olmalıdır

Tavuk kümesi yapımında mevsimsel şartlar ön plana çıkar. Kış soluğunun derinden hissedildiği bölgelerde kümes tasarımları sıcaklığı koruyabilmek için farklı izolasyon yöntemleri ele alınarak değişebilir. Özellikle Sivas gibi kışın hava derecesinin -20’lere ulaştığı bölgelerde tavuğun tavuktan daha iyi verim alabilmek için kümes ısısının en az 22 derece olması gerekir. Bu yumurtadan verim alabilmek için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Tavuk kümesinin hazırlanmasında kaliteli olması gereken nokta ani olarak yaşanabilecek hava sıcaklığı iniş ve çıkışlarından tavukları koruyabilmenin önemli olduğu bilinmelidir. Kümes hazırlanırken bilinmesi gereken tavukların kuru soğuğa karşı dayanıklı yapılarının bulunmasıdır. 0’ın altına düşmediği müddetçe ek bir önlem alınmasına gerek duyulmaz. Fakat kümes kapısının sağlam olduğundan sürekli kapalı tutulduğundan emin olunması gerekir. İçerisinde ısıtıcı ek bir alet kullanılabilir. Unutulmaması gereken tavukların kar içinde dolaşmasının bir zararı yoktur. Pek çok kişi tarafından faydası olduğu da söylenir. Hareketsiz bir şekilde tek bir noktada uzun süre kalmaları sağlıklarını tehlikeye atabilir ancak içme suyunun soğuktan donmasına engel olmak kışın yemek bulmak için köylere inen tilkilere dikkat etmek gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu