İpuçları

Tavuk Ayda Kaç Yumurta Yapar? 2023

Tavuk Günde Kaç Yumurta Yapar

Tavuk Ayda Kaç Yumurta Yapar, Tavuğun cinsine göre aylık yumurtlama sayısı da değişebilir. Ortalama rakamlar düşünüldüğünde 16 ile 20 hafta aralığında yumurtlama sürecine geçiş yapılır. Tavuğun gen yapısı ya da ömrünün uzun olmasından kaynaklı olarak yumurtlama sayısı da daha uzun bir zamanı alabilir. Tavukların yumurta yapma süreleri yemin kalitesine göre de değişir. Bazı durumlarda farklı cinslere göre ayrılabilen tavukların türlerindeki bu değişim de sayıdaki farklılığın sebebi olabilmektedir. Verim noktasında daha iyi bir sonuç almak isteyenlerin Granül ya da Pelet adı verilen yem türlerini tercih etmesi önerilir. Bunun nedeni olarak ince yapılarının daha rahat tüketilmesini kolaylaştırması ve verimi artırmasıdır.

Tavuk Ayda Kaç Yumurta Yapar
Tavuk Ayda Kaç Yumurta Yapar

Tavuk Türüne Göre Ayda Kaç Yumurta Yapar?

Günümüzde pek çok tavuk cinsi bulunur. Bu tavuk türlerinin bakımı, beslenmesi de farklı ortamlarda uygun koşullar sağlandığında istenen yumurta veriminin alınmasını sağlar. Klasik bir tavuk bakım sürecinde daha iyi bir verim elde etmek istendiğinde sunulan yemin kalitesinin yüksek olmasına dikkat etmek gerekir. Karışık yem adı verilen farklı besin gruplarının bir arada olduğu beslenme düzenine geçiş yapılabilir. Örnek olarak Buğday, Arpa ve Mısır gibi yemler karıştırılarak karma bir öğün sunulabilir.

Aşağıdaki liste takip edilerek tavukların cinsine göre aylık olarak yumurta sayıları takip edilebilir:

  • Rhode İsland Red tavuk cinsi: 16-20 adet
  • Lohman Brown tavuk cinsi: 23-25 adet
  • Ligorin tavuk cinsi: 25 adet
  • Atak tavuk cinsi: 20-22 adet
tavuk günde kaç yumurta verir
tavuk günde kaç yumurta verir

Tavuk Günde Kaç Yumurta Verir?

Uygun ortam sağlanmış verimli bir şekilde yem kapasitesi sunulan bir tavuk için ortalama yaşam süresi uzayabilir. Sıcaklık şartları, kaliteli bir yem bakımı, barınma alanı vb. farklı kriterlere dikkat edildiğinde her gün ortalama 1 adet yumurta verdiği bilinir. Ortalama bir tavuk gün içerisinde 120 ile 140 gram arasında yem tüketir. Bu tavuğun türüne göre değişir. Bir kişinin hayvan çiftliği olduğu düşünüldüğünde kümes içerisinde 500 adet tavuk bulunuyorsa günde 420’ye yakın yumurta üretimi sağlar. Tavuklar yaklaşık 5. ayını doldurduğu andan itibaren yumurtlama dönemine geçer. Genç tavuklar gün içerisinde ortalama 3 tane yumurta verebilir. Bu süre ilerledikçe ve yaşlanma dönemine geçildikçe bu oran 2 ve 1’e kadar düşebilir.

Tavuk Ayda Kaç Kez Yumurtlar?

Tavuk yetiştiriciliği yapanların en çok merak ettiği konu cinsine göre değişebilen bu tavukların yumurta verimliliğidir. Tavuk türüne göre ayda 16 ile 22 arasında yumurta üretir. Pek çok tavuk üreticisinin merak ettiği konu ise bazı cinsi tavukların yumurtlama sayılarındaki fazlalıktır. Verimi artırabilmek için alınacak önlemlerin dışında tercih edilecek tavuk türü de burada önemlidir. Ülkemizde ve dünyada Ligorin adı verilen tavuk çeşidinin yumurtası oldukça verimli olur. Yılda 300 yumurta verebilen bu tavuk bazı durumlarda 350‘ye kadar ulaşabilir. Bu yönüyle araştırmalarda yumurta verimi en yüksek tavuk grupları arasında yerini bulur.

tavuk günde kaç yumurta verir

Tavuklarda Günlük Yumurtlama Saati Kaçtır?

Tavukların gün içerisinde yumurtlama saati ırkına göre değişir. Ancak genel olarak sürece bakıldığında sabah ve öğle saatleri arasında daha çok verim alındığı bilinir.. Bazı tavuk türlerinin ikindiden sonra yumurtladığına rastlanır. Uzman gözüyle bakıldığında yumurtlama saatindeki değişiklikler tavuğun haftalık ve aylık yumurtlama kapasitesini anlayabilmeyi de sağlar. Yumurtlama aralığı o tavuk türünün her gün ardı ardına ya da aralık vererek bu süreci devam ettireceğini de işaret eder.

Tavuk Yılda Kaç Yumurta Verir?

Bir tavuğun yılda kaç yumurta yapacağı üretim tesislerinde bulunan şartlara göre değişir. Bu durum tavuğun cinsine yaşına göre de farklı olabilir. Kullanılan yem ve ısı bu süreci de etkiler. Başlangıçta civcivlerin 6 haftaya kadar Proyem ile beslenmesi önerilir. Bu kemik gelişimlerinin artırılmasını sağlar. Daha iyi verim alabilmek için civcivlik döneminden itibaren kaliteli besinlerle yemlemek gerekir. İlk 20 haftalık süreç içerisinde %16’ya yakın protein oranı bu hafta aralığından sonra %18’e kadar ulaşabilir. Su içtikleri kaynağa dikkat etmek tavuğun cinsine göre yemlemeye çalışmak önemlidir. Tavuğun yumurtlaması mevsimsel şartlar, kümesteki hastalık süreci, beslenmedeki beklenmeyen durumlar gibi sebepler rakamsal olarak yumurtlama süresini de geciktirebilir. Ortalama olarak bir tavuk yılda 300’e yakın yumurta üretir.

Ek Bilgi Kaynakları,
Tarimorman.gov.tr

Kanatlı Evreni

Kanatlı Evreni yazarı, sizler için kanatlılar hakkında internette bulunan tüm bilgileri toparlar. Daha kaliteli ve soruya cevap verecek nitelikte içerik oluşturur ve ücretsiz olarak paylaşır :)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu