Güvercin Cinsleri

Güvercin Türleri ve Özellikleri 2023

Güvercin türleri ve özellikleri birden çok sayıda bulunmakla beraber bunların her birinin kendine has yetenekleri vardır. Pek çok farklı şekilde güvercin türü bulunmaktadır. Bu cinsler birtakım özellikleriyle oldukça farklılık göstermektedir. Güvercin beslemek ve onları eğitmek çoğu insanın sevdiği ve keyif aldığı bir durumdur. Bu güvercinler kişilerin isteklerine göre belirli mekanlarda yaşamaktadır.

Bu canlıları kişiler istedikleri şekilde eğiterek uçurmaktadır. Güvercinleri zaman zaman uçurarak keyif alan kişilerin çoğu bunu hobi olarak da yapmaktadır. Ev teraslarında, damlarda ya da özel kafeslerde bakılan güvercinler türlerine göre değişiklik göstermektedir. Güvercinler arasında birçok tür bulunduğu için bunların karakteristik özellikleri bulunmaktadır. Farklı renk ve desenleriyle çok dikkat çekici olan güvercin türleri de bulunmaktadır. Birbirinden farklı olan güvercin türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Postacı Güvercin

Tarih boyunca haberleşmek için kullanılan posta güvercinlere günümüzde de rastlanmaktadır. Posta güvercinleri genellikle vahşi olan türlerdendir. Tabi ki bunların eğitimli olanları da bulunmaktadır. Sıkı bir tüy yapıları bulunan posta güvercinlerinin tüyleri oldukça yumuşak bir yapıdadır. Kırmızı ve parlak gözleri vardır ve uzun mesafelere kolaylıkla gidebilirler. Postacı güvercin nasıl yol bulur? Her coğrafi bölgenin kendine has bir kokusu olmakla beraber postacı güvercinler bu kokuları tanımaktadır.

Postacı Güvercin
Postacı Güvercin

Farklı yönlerden esmekte olan her rüzgarın farklı kokuları taşımakta olduğunu daha uçmadan önce öğrenmektedirler. Bu sayede uçma eğiliminde olan güvercinler her kokuya göre coğrafi bölgelere gidebilirler.

  1. Taklacı Güvercin

Hareketli ve oyuncu yapıları olan taklacı güvercinler genellikle tek başlarına uçarlar. Alçaktan uçmayı tercih ederler. Çoğunlukla Antalya, Sivas, Malatya, Çorum, Urfa, Diyarbakır, Urfa, Konya gibi bölgelerde karşınıza çıkmaktadır. Taklacı güvercinler Orta Asya’dan günümüze kadar soyu uzanan türlerdendir. Taklacı güvercinler neden takla atar? Güvercinler iki farklı nedenden dolayı takla atmaktadır. İlk olarak güvercinlerin daha uysal kanatlı bir yapısı olması ve canlıların savunma mekanizması gereği yırtıcı kuşlardan kurtulmak için takla atarlar.

Taklacı Güvercin
Taklacı Güvercin

Geçmişten itibaren savunma amacıyla geliştirilmiş olan takla becerisi zaman içinde genetik bir hal almış ve ırk olarak ortaya çıkmıştır. Taklacı güvercinlerde buna dahil olmaktadır. İkinci nedeni ise bazı vitaminlerin eksikliğinden kaynaklı olarak beyne giden sinir hücrelerini kaplamakta olan miyel kılıfının erimesi ile denge kaybının yaşanmasıdır. Bu yüzden de takla atarlar.

  1. Kostüm Güvercinleri

Şebab güvercini olarak da anılan kostüm güvercinleri safkanların karışmasıyla ortaya çıkmıştır. Genellikle dış görünüşleriyle dikkat çekerler. Çoğunlukla süs güvercini olarak ilgi görürler. Bu güvercin türü paçalı güvercin ismiyle de bilinmektedir. Bazı türlerin paçaları uzunken bazılarınınki kısadır. Temel olarak uçuşlarıyla değil dış görünüşleriyle dikkat çekmektedirler. Fotoğraflanmak için en uygun türlerden biridir. En hareketli güvercinler içine dahil edilemezler. Ancak iyi şekilde beslendikleri için ürkek değildirler.

Kostüm özellikleri sebebiyle çok fazla tüylü oldukları için zaman zaman zorluk yaşarlar. Gerekli banyoların yaptırılması ve kümeslerinin temizlenmesi konusun da daha dikkatli olunmalıdır. Temizlik konusu her kuş türü için önemli olmakla beraber kostüm güvercinlerinde daha bu durum daha fazla artmaktadır.

  1. Filo Güvercini

Eski zamanlarda bu türler taşıyıcı olarak kullanılmaktaydı. Genellikle erkek filo güvercinleri uçurulurdu. Fakat yavrusu olmayan dişi güvercinlerde oldukça başarılı bir şekilde uçmaktaydı. Bu türün dişi güvercinleri erkek güvercinlere oranla daha az hata yapmaktadır. Birbirinden farklı renklerde olabilmektedir. Bu yüzden çeşitli renk seçenekleriyle dikkat çekerler. Renklerinden dolayı bu güvercinler rahibe lakabı ile anılmaktadır. Gaga yapıları küçük ya da orta seviyededir.

Ülkemizde filo güvercini var mı? Ülkemizde de rastlamanın mümkün olduğu filo güvercinleri keskin bakışlı ve parlak gözlüdür. Bu türlerin bacak boyu normal uzunlukta ve kırmızı bir görünüme sahiptir. Gagalarının kalınlıkları normaldir. Ayak kısımları paçasız olan filo güvercinlerinin Güneydoğu Bölgesinde yetiştiriciliği yapılır.

  1. Dalıcı Güvercinler – Dönücü Güvercinler

Arap yarımadasına ait olan dalıcı güvercinlere ülkemizde Adana bölgesinde rastlanır. Dalıcı güvercinler oldukça yüksekten uçabilir ve hızlı iniş yapabilirler. Çeşitli renklerde ve boylarda olan bu kuş türü bazı özellikleri dışında aynı karakteri taşımaktadır. Yüksek uçan güvercin hangisidir? Yüksek şekilde uçup hızlı kanat çırpan iki ya da üçlü havalanma ve hızlı iniş özelliği bulunun dalıcı güvercinlerdir. Ortalama olarak 10 – 15 dakika havada kalabilirler. Yaşam süreleri 11 – 13 yıl uçuş süreleri 8 – 9 yıldır.

2 – 3 aylıkken terbiye edilmeye başlanır. 7. Ayı bittikten sonra çiftleştirilmektedir. Uçum yapması için genellikle erkek kuş ideal görülmektedir. Fakat dişi kuşlarda erkekler kadar başarılı olmaktadır.

  1. Ses Güvercinleri

Kökenleri Türkmenistan’a dayanan ses güvercinleri Kut ismiyle de bilinmektedir. Genellikle ülkemizde Diyarbakır’da bulunmaktadır. Ses güvercinlerinin kendilerine özgü sesleri vardır. Erkek kuşlar ilk olarak vak vaklarını alıp kurçasını şişirip kendine özgü bir ses çıkarmaktadır. Sesin kalın orta ya da tiz olmasına bakılmaz sadece sesin güzelliğine bakılmaktadır. En dikkat çeken özelliği paçaların olması gereken uzunlukta olmaması ve ön tepe ve takkanın düzenli bir yapıda olmamasıdır. Kuşun genel rengi parlak ya da canlı olmamakla beraber oldukça soluk ve karışık renktedir. Ses güvercinleri nasıl öter? Bu türler genellikle tiz şekilde ve güzel bir tonlamayla ötmektedir.

  1. Makaracı Güvercinler

Genel adıyla Roller olarak anılan güvercinler ülkemizde makaracı olarak bilinmektedir. Makaracı özelliği ile yerli ırklardan olan 4 ayrı güvercin ırkı vardır. Bunlar Mülakat, Trakya, Bursa ve Çakaldır. Makaracı güvercinlerin hepsi performans kuşudur. Form özellikleri bulunmamaktadır. Makaracı güvercinlerin uçuş eğitimi nasıldır? Bu türlerin kendilerine özgü uçuş stilleri vardır. Bu yüzden kişiler tarafında oldukça dikkat çekmektedir.

Klasik tarzları olan makara yapmaya belirli uçuş eğitiminden sonra başlamaktadırlar. Makara yapma hareketi güvercin havadayken aniden kafası kuyruk yönüne doğru hareket etmektedir. Daha sonra taklalar atıp düşerek dönmeye başlamaktadır. Ardından güvercin kanat vurabileceği gibi kanatlarını açarak da makaraya girebilir. Bu hareket sırasında hızlı şekilde yükseklik kaybetmektedir. Makaracı güvercinler arasında makara yapma şekilleri değişiklik göstermektedir.

Güvercinler Nasıl Beslenir?

Yeni doğan güvercinler için beslenme şekli anne ve babasının gagasının içinde olmaktadır. Avlanmakta olan besinin ağız içine gaga ile daldırılması ile yavrular buradan besinleri yiyebilmektedir. Güvercinler için beslenme şekli sadece bitkisel şekilde olabildiği gibi kurtçuk ve salyangoz gibi türleri de yiyebilmektedir. Buğday ve mısır gibi yiyecekleri de oldukça severler.

Güvercinler Nasıl Beslenir
Güvercinler Nasıl Beslenir

Güvercinler avlanırken bazı küçük canlıları gözlerine kestirdikten sonra gagalarıyla kavramak üzerine gerçekleşmektedir. Yaz aylarında ve kış aylarında olmak üzere çeşitli besinlere ihtiyaç duymaktadırlar. Güvercinler nasıl beslenir? Belirli bir döneme kadar anne babasından yardım almakta olan güvercinler zamanla kendileri avlanmaktadır. Bu nedenle gelişme gösterdikçe farklı besinleri yiyebilirler.

Güvercinler genel anlamda bakıldığı zaman 8 ya da 10 yıl yaşamaktadır. Tabi ki bu durum bulundukları yere, beslenmelerine ve sahiplerine göre de değişkenlik gösterir. Hastalık nedeniyle de ölümleri gerçekleşen güvercinler yetiştiricilerinin sayesinde 15 yıl kadar da yaşayabilmektedir. Burada önemli olan güvercinin yaşam biçimidir. Güvercin türleri ve özellikleri birbirinden farklı şekilde ortaya çıkmakta ve kişiler tarafından ilgi görmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu