Tavuk Cinsleri

Cubalaya Tavuğu ve Özellikleri

Cubalaya

Cubalaya Tavuğu ve Özellikleri

Cubalaya cesur karakterli olması sebebiyle tavuk yetiştiricileri tarafından tercih edildi. Cubalaya tavuğu ve özellikleri hakkındaki detaylar;

  • Kullanıldığı yerler: oyun, et, yumurta
  • Yumurta: 80-100/kahverengi
  • Ağırlık: Horoz: 2-2,5 kg Tavuk: 1,5-2 kg
  • Renk: kızıl, siyah, beyaz
  • Yararlımı: meraklı, dost ve hoşgörülü

Cubalaya Küba’da 1935 yılında ortaya çıkan yerli tavuk ırkıdır. Horoz dövüşü, eti ve yumurtası için yetiştirildi. Kavisli gagası ve cesur olması sebebiyle yetiştirilmek için tercih edildi. 1939 yılında Amerikan Tavukçuluk Derneği tarafından kabul edilmesiyle ünlendi ve Küba dışındaki ülkelerde de beslenmeye başlandı. Günümüzde de eti ve yumurtası için tercih edilen türler arasında yer alıyor.

  • Kullanım: Cubalayalar yumurtası ve eti için yetiştirildi. Ayrıca geçmişte Küba’da horoz dövüşleri için kullanıldı. Sahip olduğu tüy renkleriyle dikkat çekti. Bu tavukları tercih ederseniz etinden ve yumurtasından faydalanabilirsiniz.
  • Tarih: Cubalaya Küba’ya getirilen Malay ve Sumatra cinslerinden geliştirildi. Geliştirilmesinin ardından 1935’te Asociación Nacional de Avicultura isimli Küba derneği tarafından kabul edildi. Bu dernek tarafından tek tavuk ırkı olma özelliğine sahipti. Kabul görmesinin ardından 1939 yılında Amerika’da sergilendi. Kızıl ve göğsü siyah türleri geliştirildi.
  • Biçimlendirme: Cubalayalar küçük boyutlu tavuk ırklarıdır. Tüy renkleri siyah, kızıl ve beyaz renklerdendir. Bezelye tarağa sahiptir. Uzun tüyleri vardır.
  • Özel Hususlar/Notlar: Anavatanı Küba olana Cubalayalar küçük yumurta veren tavuk cinslerindendir. Bu tavukların verdiği yumurtaların gramı yaklaşık olarak 50 gr’dır. Bir sene içerisinde 80-100 adet yumurta verebilir. Cubalayalar dost canlısı hayvanlardır. Bahçenizde yetiştirdiğiniz de size arkadaşlık ederler. Boyları fazla büyük olmadığı fazla bir alan kaplamazlar. Renkli tüylere sahip oldukları için çocuklarında dikkatini çekerler. Bu sebeple çocuklarınıza arkadaş için de alabilirsiniz. Ayrıca verdikleri yumurtaları satarak kazanç elde edebilirsiniz.

Kanatlı Evreni

Kanatlı Evreni yazarı, sizler için kanatlılar hakkında internette bulunan tüm bilgileri toparlar. Daha kaliteli ve soruya cevap verecek nitelikte içerik oluşturur ve ücretsiz olarak paylaşır :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu