Tavuk Cinsleri

Paçalı Tavuk Cinsleri 2023

Paçalı Tavuk Cinsleri. Paçalı tavuk Asya ırkına özel Brahma tavuklarına verilen addır. Görünüşü ile oldukça iri bir yapıya sahiptir. Paçalı tavuk türleri diğer tavuklardan farklı olarak sakin tabiatlıdırlar. Bu özellikleri farklı bir kümese taşındıklarında daha kolay adapte olabilmelerini destekler. İbik yapıları daha ufaktır. Tüyleri bacaklarına kadar aşabilir. Bu nedenle paçalı adını almıştır. Kümeste rahatlıkla beslenebilir. Paçalı tavuk cinsinin özel bir bakıma ihtiyacı bulunur. Beslendiği noktada zeminde oluşan çamur ve su birikintileri nedeniyle hastalık bulaşma riski daha yüksek olur. Islak bir zeminde sürekli dolaşması bitlenmeye neden olabilir. Izgara bir zemin üzerinde dolaşması rutin hale dönüştüğü anda paşa tüylerinde kırılmaya neden olabilir. Bunun için özel bir alan rahat dolaşabilmesi için de temiz bir açık alan tasarlanmalıdır. Paçanın kırılmasını engelleyebilmek için pirinç ya da talaş kullanılabilir. Satışı yapılan paçalı tavuk fiyatı 50 ile 100 TL arasında değişmektedir. Bu rakam tavuğun rengine, cinsine, kilo ağırlığına göre farklılaşabilir.

Paçalı Tavuk Nasıl Bir Türdür?

 

Paçalı Tavuk Nasıl Bir Türdür
Paçalı Tavuk Nasıl Bir Türdür

Paçalı tavuk ırkında parmak üstlerinde ve bacak bölgelerinde daha yoğun tüyler bulunur. Süs tavuğu yetiştiriciliğinde kullanılır. Besiciliğini yapmak isteyen bir çiftçinin ayak kısımlarındaki yere doğru sarkan paçaları nedeniyle bakım sürecini daha çok dikkat etmesi gerekir. Yerde bulunan çamur birikintileri paçalarına yapışarak zamanla hastalığa neden olabilir. Özellikle bit oluşumu diğer tavuklara da bulaşabilir. Islak olan zeminden çamurlu alanlardan uzak durulması gerekir. Özel bir bakım sürecini gerektiren paçalı tavukların fiyatları da oldukça yüksektir. Satın alınmak istendiğinde fiyat aralığı paçalı tavuğun cinsine ve yaşına göre değişebiliyor. Henüz civciv durumunda olan paçalı tavuk ile 12 ayını doldurmuş bir paçalı tavuk arasında fiyat yönü ile de fark bulunacaktır.

Paçalı Tavuk Günde Kaç Yumurta Verir?

Paçalı tavuk türleri cinsine göre yumurta verme kapasitesi de değişir. Bu nedenle ortalama bir rakam söylemek yerine her bir türün yumurtlama kapasitesi üzerinde bir veri sunulabilir. İçlerinde en çok yıllık yumurtlama verimi sunan tür ise Habeş tavuğudur. Sultan tavuğunun yumurtası ortalama büyüklüktedir. Beyaz renkte oluşur. Diğer türlere göre daha yavaş büyür ve gelişir. Erkek olanları 2 kilo, dişileri ise 1,8 kilodur.

Habeş Tavuğu soğuk hava şartlarına dayanıklı değildir. Yumurtlama dönemleri Şubat ile Temmuz arasıdır. Yumurtaları küçük ve orta boydadır. Rengi krem ve kahverengi tonlarındadır. 1.5 ile 2 kilo arasında değişebilir.

Brahma tavuğu yıllık yumurta sayısı düşüktür. Her yıl aynı sayıda yumurta üretimi sağlar. Kahverengi yumurta üretir. Orta büyüklüktedir. Yumurta ağırlığı 50 gramı bulur. Horozları 5.5 kilo 6 kilo, tavukları ise 4,5 ile 5 kilo arasında değişir.

Cochin tavuk ırkı yumurta verimi düşüktür. Tavuğun kilosu 5 ile 6 arasında değişir Paçalı tavuk cinslerine göre yıllık yumurta üretim kapasitesi:

  • Sultan tavuğu senede ortalama 70 yumurta üretir.
  • Habeş Tavuğu senede ortalama 120 ile 180 arasında yumurta üretir.
  • Brahma tavuğu senede ortalama 100 ile 150 arasında yumurta üretir.
  • Cochin tavuğu senede ortalama 160 yumurta üretir.

Paçalı Tavuk Ne Yer?

 

Paçalı Tavuk Ne Yer
Paçalı Tavuk Ne Yer

Paçalı tavuk bulunduğu ortama rahatlıkla ayak uydurabilen bir tavuk cinsidir. Besin öğesi olarak kullanılacak yemin kalitesi elde edilecek yumurtanın verimini arttıracaktır. Bu nedenle doğru ortamda uygun şartlar sağlanarak kaliteli bir yem ile beslenmesi tavsiye edilir. Günlük yem tüketimi içerisinde ana besin malzemesi olarak buğday, arpa ve mısır kullanılabilir. Protein yönü ile yüksek olan bu üç ana unsur belirli miktarlarda karıştırılarak tüketime hazır hale getirilir. Farklı sebze ve meyve yiyerek yem kalitesini çeşitlendirmek önemlidir. Özellikle Mısır yemi içerisinde bulunması gereken kıymetli bir maddedir. Protein açısından zenginlik katar. Fakat tüketilirken miktarını doğru ayarlamak gerekir. Tek başına verilmeye çalışıldığında bir süre sonra yağlanma oranı yükselecektir. Bu da yumurtanın verimini ve kalitesini düşürecektir.

Paçalı Tavuk İsimleri/Cinsleri

Paçalı tavuklar süs tavukları arasında yer alır. Ayaklarındaki paçalı görünüm nedeniyle dünya çapında üne kavuşmuştur. Kendi içinde 4 farklı türe sahiptir. Temiz ortamda bakılmaya uygundur. Paçalı tavuk çeşitleri arasında şunlar yer alır:

  • Sultan Tavuğu
  • Brahma Tavuğu
  • Habeş Tavuğu
  • Cochin Tavuğu

Küçük Paçalı Tavuk Çeşitleri Hangileridir?

 

Küçük Paçalı Tavuk Çeşitleri Hangileridir
Küçük Paçalı Tavuk Çeşitleri Hangileridir

Paçalı tavuk çeşitleri arasında yer alan Sultan tavuğu evcilleştirmeye yatkın ve bulunduğu ortama rahatlıkla ayak uydurabilir bir türdür. 1850’li yıllarda Osmanlı Devleti’nden İngiltere’ye doğru göç etmiş ve burada dünyaya yayılmış bir ırktır. 1874 yılında mükemmeliyet standardına uygun olarak kabul edilmiş bir ırk onayı almıştır. Amerikan Hayvancılık Irkları Koruma Birliği tarafından da öncelikli listesi içerisine dahil edilmiştir. Bilinen rengi siyah ve mavidir. Tüylü yapısı ile dikkat çeker. Paçası ve kafasındaki eklemeli tüyler ile fark edilebilir. Senede 70’e yakın yumurta verme kapasitesine sahiptir. Orta büyüklükte yumurtaları bulunur. Erkek Sultan Tavuğu 2 kilo, dişi ise 1,8 kilo ağırlığında olabilir.

 

Habeş Tavuğu 4000 yıl önce Moğollar tarafından Himalaya da bulunmuştur. Ardından Çin’in kuzeyine kadar getirilerek buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Farklı bir cins olarak kabul edilmesi ve Amerikan standartlarına uygun bulunması ise 1874 yılını bulur. Paçalı ve sakallı olması nedeniyle bu isim ile anılır. Süs tavuğu yetiştiriciliği olarak yapılarak kullanılır. Uysal hayvanlardır, sakinlerdir. Bulundukları ortama rahatlıkla ayak uydurabilir. Sahibine karşı bağlılığı da bulunur. Ancak soğuk hava şartlarına karşı pek dayanıklı değildir. Yıllık 180’e kadar yumurta üretimi kapasitesine sahiptir. Orta büyüklükte yumurtaları krem ve kahverengi tonlarındadır.

 

Brahma tavuğu anavatanı Asya’dır. Süs tavuğu içerisinde tercih edilen cinsler arasındadır. Türkiye’de 1870-1870’li yılların sonunda görülmeye başlanmıştır. Amerika’dan gelerek tüm dünyaya yayılmıştır. Kendi içerisinde alt türleri de bulunur. Yetiştirmek isteyenlerin bu konuda tecrübeye sahip olması gerekir. Yavaş büyümeleri bir özellikleridir. Sürekli temiz tutulması ve özel bir bakım yapılması gerekir. Özellikle tüy değişim süreçlerinde bakımı daha da hassaslaştırılmalıdır. 3 ayda bir kez yıkanması yeterlidir. Sakin hayvanlardır. Kümese rahatlıkla ayak uydurabilir. Yıllık ortalama 150 yumurta verir. Kahverengi yumurtaları orta büyüklüktedir.

 

Cochin tavuğu Habeş Tavuğu gibi Çin’de üretilmiştir 19 yüzyılın ortalarında Amerika ve britanya’yı ihraç edilerek tüm dünyaya yayılır kendi içinde altı türleri bulunur 6 kiloya kadar ulaşabilir yıllık yumurta üretim kapasiteleri 160’ı bulur sakin ve uysal hayvanlardır

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu