Tavuk Cinsleri

Fayoumi Tavuğu Ve Özellikleri

Fayoumi Tavuğu

Dayanıklı olmaları sebebiyle yumurta ihtiyacı için üretilen tavuk ırklarıdır.

Görünüşleriyle de dikkat çeken Fayoumi tavuğu ve özellikleri;

  • Kullanıldığı yerler: yumurta
  • Yumurta: 100-150 (kahverengi)
  • Ağırlık: Tavuk 2,5-3 kg, Horoz 3,5-4 kg
  • Renkler: Siyah, krem, kahverengi, altın, gri
  • Yararlımı: Dayanıklı ve çok sesli

Fayoumi tavukları aslında eski bir cins, Nil nehri çevresinde yumurtası için yetiştirildi. Günümüzde de kökeni olan Mısır’da yetiştirilmeye devam ediyor. Irkın ortaya çıkma tarihi hakkında bir bilgi yok ancak Batı tarafından fayuminin tanınması Muhammed Aksar sayesinde oldu. Aksar katıldığı Dünya Kümes Hayvanları kongresinde fayumilerin ayrı ırk olması gerektiğini savundu. (1927)

Fayoumi tavuğu özellikleri
Fayoumi tavuğu özellikleri
  • Kullanım: Fayoumi ilk ortaya çıktığı andan beri yumurta hayvanı olarak kullanıldı. Çevre şartlarına dayanıklı olduğu ve adaptasyon sorunu yaşamadığı için pek çok ülkede yetiştirildi. Hızlı gelişerek yumurtlamaya başlaması sebebiyle tercih edildi. Tavuk yetiştirmek isterseniz bu yaşam alanında kolay adapte olan cinsi tercih edebilirsiniz.
  • Tarih: Fayoumi‘nin kendine özgün bir tür olduğu 1927 yılında yapılan Dünya Kümes Hayvanları Kongresi’nde dile geldi. Muhammed Asker Faiyum kentinde yetiştirilen bu türün diğer tavuklardan farklı olduğunu bu sebeple farklı tür alarak anılması gerektiğini belirtti. Bu tarihten sonra da farklı görünüşü, hızlı yumurtlamaya başlaması ve hastalıklara karşı dayanıklı olması sebebiyle Mısır dışındaki ülkelere de yayıldı.
  • Biçimlendirme: Tavuk ırkları küçük boyutlu ırklardandır. Tüy renkleri siyah, altın, gri ve krem olabilir. Ancak genellikle siyah beyaz görünümündedir. Bu da tavukların dikkat çekmesini sağlar. Bacaklarının rengi ise genellikle beyazdır.
  • Özel Hususlar/Notlar: Fayoumi tavukları diğer tavuklara göre hastalıklara ve virüslere daha dayanıklıdır. Çok sesli tavuk türüdür. Çabuk olgunlaşırlar ve 18 haftalık olduklarında yumurta vermeye başlarlar. Aktif bir ırktırlar. Buna rağmen fazla yem ihtiyacı duymazlar. Siyah beyaz tüy renkleriyle görüldüğünde insanların ilgisini çeken bu tavuk türünü rahatlıkla kümesinizde besleyebilirsiniz. Bu tavuğu yetiştirerek yılda maksimum 150 yumurta alırsınız. Yumurtaların ağırlığı ise 45-55 gr olabilir.

Kanatlı Evreni

Kanatlı Evreni yazarı, sizler için kanatlılar hakkında internette bulunan tüm bilgileri toparlar. Daha kaliteli ve soruya cevap verecek nitelikte içerik oluşturur ve ücretsiz olarak paylaşır :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu