İpuçları

Mavi Yumurtlayan Tavuk Cinsleri

Mavi Yumurta

Mavi Yumurtlayan Tavuk Cinsleri, Araucana adı verilen tavuk cinslerinden elde edilen mavi yumurta son zamanlarda popüler hale gelen yumurta çeşitlerinden biridir. Normal kahverengi ve beyaz yumurtalardan daha fazla fiyattan satılıyor olması üreticilerin bu yumurtaya olan rağbetini arttırmıştır.

Mavi yumurtanın yanı sıra yeşil ve siyah yumurta yumurtlayan tavukların arayışına da girilmiştir. Mavi yumurta yumurtlayan tavuk cinsleri dört farklı kategoride incelenebilir. Yıl içerisinde çok fazla yumurtlama yapmayan bu tavuk türleri nadir bulunmakla beraber beslenme şekilleri de farklılık gösterir.

Araucana Tavuk Cinsi

Araucana
Araucana

Quetros ve Collonocas tavuk cinslerinin birleşiminden oluşan Araucana tavuk cinsi, mavi yumurtlayan tavuk türleri arasında yer alır. Şili’de ortaya çıkan bu tavuk, kuyruğunun neredeyse olmaması ile dikkat çeker. Narin bir ırk olarak bilinmekle beraber kümeslerinin titizlikle bakılması ve her zaman temiz tutulması gerekir.

Bu tavuk türü daima mavi yumurta bırakması ile üreticiler tarafından en çok tercih edilen tür arasında yer alır. Mavi yumurtaların kolesterol oranı beyaz ve kahverengi yumurtaya oranla daha az olduğu için kolesterol hastaları tarafından sıklıkla tercih edilir. Türkiye’de de üretimine başlanan mavi yumurtayı en çok veren tavuk cinsi ise Araucana’dır. Piyasada sağlıklı yumurta başlığı altında satışı gerçekleştirilen bu ürünlerdeki kolesterol değeri diğer tüm yumurtalara oranla oldukça düşüktür.

Ameraucana Tavuk Cinsi

Ameraucana
Ameraucana

Mavi yumurta veren tavuk türlerinden bir diğeri Ameraucana’dır. Araucana ırkı bu ırktan daha yaygın bir şekilde dünyaya yayılmış olup bulması daha kolaydır. Nadir bulunan bir ırk olarak mavi yumurta veren Ameraucana, kulak tutma kısımları yerine sakalı ve manşoları ile dikkat çeker.

Sevimliliklerinin yanı sıra kolay beslenebilme özelliğine sahip olduğu için üreticiler tarafından en çok tercih edilen ırklar arasında yer alır. Kayrak renkli bacakları olan bu ırkın yumurtaları daima mavidir. Türkiye’de en çok rağbet gören tavuk cinsi arasında yer alır. Siyah rengi ile bilinen olağan tavuklardan ayrılmaktadır

Cream Legbar Tavuk Cinsi

Cream Legbar
Cream Legbar

İngiltere’nin Barred Plymouth Rocks’ı olarak bilinen altın Leghorns ve Araucana tavuk cinslerinin birleşiminden oluşmuştur. Mavi yumurtlayan tavuk ırkları içerisinde yer alan bu cins arkadaş canlısı olmalarının yanı sıra tavuk cinslerinden ziyade kuş cinsleri arasında da sayılabilirler.

Vahşi avcılardan kaçmayı başarabilen ve doğada olmayı seven türlerdir. Autosexing özellikleri ile yumurtadan çıktıkları anda erkek ya da dişi olup olmadıkları belli olur. Her zaman mavi yumurta bırakan Cream Legbar cinsi bu tavukların çıkardıkları yumurtalar bazen gök mavisi, bazen de turkuaz rengi olabilir. Kimi zaman hafif yeşil rengine dönen yumurta çıkardıkları da görülmektedir.

Paskalya Easter Egg Tavuk Cinsi

Paskalya Easter Egg
Paskalya Easter Egg

Gerçek bir cins olmayan ve birçok ırkın bir araya gelerek oluşturduğu Easter Egg tavukları cins standardına uymaz. Popüler bir hayvan olmasının yanı sıra karışık bir cins oluşumundan meydana gelmesi ile de dikkat çeker.

Dayanıklı, zeki, sıcakkanlı ve kış mevsimine çok iyi bir şekilde adapte olmaları üreticiler tarafından tercih edilmelerine yol açmıştır. Gül rengi, mavi, krem, zeytin rengi, adaçayı rengi ve kahverengi olmak üzere pek çok yumurta çeşidi bırakırlar. Sıcakkanlı bir tavuk arayanlar için Paskalya Easter Egg tavuk cinsi tercih edilebilir bir ırktır.

Mavi Yumurta Fiyatları

Mavi yumurtanın satış fiyatı şehirden şehre farklılık göstermekle beraber büyüklüğüne göre tanesi 5 ila 10 TL arasında satılmaktadır. Toptan ya da perakende satış seçenekleri de söz konusu olmakla beraber 10’lu paketin içerisinde yer alan mavi yumurtaların ortalama fiyatı 50 TL ile 100 TL arasında değişkenlik gösterir.

Kanatlı Evreni

Kanatlı Evreni yazarı, sizler için kanatlılar hakkında internette bulunan tüm bilgileri toparlar. Daha kaliteli ve soruya cevap verecek nitelikte içerik oluşturur ve ücretsiz olarak paylaşır :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu