Tavuk Hastalıkları

Tavuklarda İshal Nedenleri ve Doğal Tedavileri

Tavuklarda İshal Nedenleri ve Doğal Tedavileri

Tavuk, Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen hayvanlardan biridir. Bakımı kümeste yapılmakta olan tavukların bakımının titizlik ile yapılması gerekir. Yumurta ihtiyacımızı karşılayan tavuklarda bazı sebeplerden dolayı ishal görülebilmektedir. İshalin nedenleri ve doğal tedavi yöntemleri nedir, inceleyelim.

Tavuklarda Neden İshal Olur?

Tavuklarda ishale neden olan bazı etkenler vardır.

Bunlar:

  • Aşırı Gıda: tavuklar çok fazla yediklerinde ishal oluşabilmektedir. Onlara uygun vakitlerde, gerektiği kadar yem verilmelidir.
  • Isı: Sıcak zamanlarda tavuklar çok daha fazla su içerler. Aşırıya kaçan tavuklarda fazla sudan sebep ishal oluşumu görülmektedir.
  • Solucan Fazlalığı: Solucanlar fazla miktarda tüketildiği zaman bağırsaklarında hasar meydana geldiği durumlar vardır. Böyle zamanlarda ishal görülmektedir.

Tavukların beslenme alışkanlıklarından dolayı da ishal oldukları görülmektedir. Bu zamanlarda beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ya da düzene sokulması gerekmektedir.

Bazı bakteriler ve mikroorganizmalar da tavuklarda ishale neden olabilmektedir. Bulundukları ortamda yedikleri şeylerden bulaşabilmektedir. Bu yüzden tavuk kümeslerinin bakımının yapılması gerekir. Kümes olabildiğince temiz tutulmalıdır. Kümesleri belli bir dönemlerde boşaltmak ve temizliğini yapmak yararlı olacaktır. Sularının temizliği ise her gün yapılmalıdır. İshalleri ise bulaşıcı olabilmektedir. Bu sebeple mutlaka tedaviye başlanmalıdır.

Tedavi Yöntemleri

Tavuk ishallerinde genellikle temiz su kullanımı önerilmektedir.

Bunun dışında doğal tedavi yöntemleri olarak şunlar önerilir:

  • 4 adet domates, 2 tane sarımsak ve iki adet kuru soğan rendelenerek karışım oluşturulur. Bu karışım yem yerine verilir.
  • 5 litre suya 1 çay kaşığı elma sirkesi eklenir. Bu karışım tavuklara ayda bir kere verilmelidir.
  • Kabukları ile beraber 2 tane büyük sarımsak rendelenir. Rendelenen sarımsak 5 litre suya eklenir. Karışım 1 gün bekletilmelidir. Ardından süzme işlemi yapılır ve tavukların suluklarına konur. Bu karışım ayda bir kere yapılabilir.
  • Tavuk yemlerine Türk kahvesinin katılması ishale iyi gelmektedir.

Bunların dışında yine de geçmiyorsa veterinere gitmekte fayda vardır. Veterinerin verecek olduğu ilaçlar kullanılıp ishale çözüm bulunabilir.

Tavuk bakımında kümes temizliği oldukça önemlidir. Kümesin yanında sularının da temiz olması gerekmektedir. Tavukların iyi bir bakımı için bunlar çok önemlidir.

Kanatlı Evreni

Kanatlı Evreni yazarı, sizler için kanatlılar hakkında internette bulunan tüm bilgileri toparlar. Daha kaliteli ve soruya cevap verecek nitelikte içerik oluşturur ve ücretsiz olarak paylaşır :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu