Muhabbet Kuşları
Trend

Muhabbet Kuşu Üreme ve Yuva Kurma Süreci

Muhabbet kuşlarının üreme ve yuva kurma süreci, kuş sahipleri için heyecan verici ve önemli bir konudur. Bu süreç, kuşların doğal davranışlarını, eşleşme ritüellerini ve yuva kurma alışkanlıklarını içerir.

Çiftleşme tüm canlılarda içgüdüsel bir davranıştır ve Muhabbet kuşları da kendi nesillerinin devamını sağlayabilmek için çiftleşmek zorundadır. Muhabbet kuşlarının çiftleşebilmeleri için öncelikli olarak şartların uygun olması gerekir.  Aşağıda bahsedeceğimiz hususlar doğru yürütüldüğünde muhabbet kuşlarının çiftleşmesi de mümkün hale gelecektir.

Beslenme

Beslenme canlılarda üreme noktasında oldukça önemli bir kriterdir. Kaliteli ve doğru beslenme sağlandığında muhabbet kuşunun hormonel mekanizması da sağlıklı bir şekilde çalışmaya başlayacaktır.

Eş Seçimi

Dişi muhabbet kuşları eşlerini seçerken hassas davranırlar. Yani siz bazen ne yaparsanız yapın dişi istemediği takdirde çiftleşme olmayacaktır. Sizin burada yapmanız gereken dişi muhabbet kuşunun yanına koyduğunuz erkek kuşla iyi anlaştığını görmeniz gerekiyor.

Işık ve Isı Dengesi

Sağlıklı bir çiftleşme için kafesin bulunduğu yerdeki ısı miktarı 28 derecelerde olması gerekiyor. Özellikle de yumurtlama açısından bu ısı ve ışık oranının doğru ayarlanması gereklidir.

Uygun Kafes

Muhabbet kuşları kalabalık ortamda stres yaşayabilirler. Bu nedenle kafesin bulunduğu yer çok önemlidir. Gürültü ve kalabalığın olmadığı ortamlar kafesler için idealdir ve kuşlar stres olmadığından daha rahat çiftleşebilirler.

Muhabbet Kuşu Üreme ve Yuva Kurma Süreci
Muhabbet Kuşu Üreme ve Yuva Kurma Süreci

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama Süreci

Muhabbet kuşları normal bir şekilde çiftleştiklerinde ortalama olarak 12-15 gün arasında 4 veya 6 tane yumurta yaparlar. Yumurtaların güvende olması için kafes içerisinde yuvanın bulunması çok önemlidir. Dişi muhabbet kuşu ilk yumurtadan itibaren kuluçkaya yatmaya başlayacaktır. Bu süreç dişi muhabbet kuşu için sancılı olabilir. Kuş bu dönemde yalnızca tuvaletinin dışında kuluçkadan kalkmaz. Beslenme erkek muhabbet kuşu tarafından sağlanır.  Eğer bu dönemde erkek kuş dişiye karşı ilgisiz olursa ya da kafesle oynanırsa dişi kuş yumurtalara zarar verebilir.

Çiftleşmenin gerçekleşmesi, yumurtlamanın olması ve kuluçka sonrasında yavrunun yumurtadan çıkışı gerçekleşirse yaklaşık 3 hafta sonrasında yavrular tüylenmeye başlayacak ve bir aylık olduklarında artık yavaş yavaş yuvadan uçacaklardır. Bu dönemde yavruların iyi beslenmesi kısa sürede onlarında olgunlaşmasını sağlayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu