Tavuk Hastalıkları

Tavuklarda Ayak Mantarı

Tavuklarda ayak mantarı,

 

En sık görülen hastalıklardan biridir. Hızlı bir şekilde gelişip yayılır. Hem tavuk sağlığını bozar, hem de tavuk etinin ve yumurtasının kalitesini –dolaylı yoldan- olumsuz etkiler.

Tavuklarda Ayak Mantarı Neden Olur?

Bu rahatsızlık tavukların hareket etmesini zorlaştırır, yürümelerine engel teşkil eder. Bir an önce tedavi edilebilmesi için kaynağını doğru tespit etmek gerekir.

Tavuklarda ayak mantarı nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Hijyenik Olmayan Koşullar

Uzun süre temizlenmeyen kümeste birçok bakteri ve mikrop oluşur. Meydana gelen rutubet ve nem, mantarların üremesine zemin hazırlar. Kümese başka canlılar da giriyorsa bu durum kümesin kirlenme ihtimâlini artırır ve mantar oluşma riskini yükseltir.

Tavuk dışkılarının kümes zemininde birikmesi zararlı mikroorganizmaların üremesine yol açar. Bu ise tavuklarda mantar gelişimine neden olur.

Bu yüzden kümeslerin düzenli olarak temizlenmesi ve güçlü etkiye sahip dezenfektanlardan yararlanılması gerekir.

  • Nemli Kümes Ortamı

Tavuklarda ayak mantarı sebepleri olarak öne çıkan bir diğer husus, kümes alanının nemli olmasıdır. Bilhassa kar ve yağmur gibi olumsuz hava şartlarından dolayı kümeslerde nem sorunu yaşanabilir. Eğer kümes korunaklı bir yapıya sahip değilse bu tür durumlar nemli bir ortam oluşmasına sebebiyet vererek bakterilere, mikroplara davetiye çıkarır. Bu ise tavukların ayağında mantar oluşmasını sağlar.

  • Tavuğun Kirli Yerlerde Gezmesi

Doğada gezerek büyüyen tavuklar dolaştığı yerlerden mikrop kapabilir. Tavukların dış ortamdan aldığı bu mikroplar sonucunda mantar hastalığı baş gösterebilir.

  • Küflü Yemler

Bozulmuş, küflenmiş yemler sindirim sistemi aracılığıyla kana karışarak ayaklarda ve çeşitli bölgelerde mantar oluşturabilir.

  • Bağışıklık Sisteminin Zayıf Olması

Bu durum tavuğu hastalıklara karşı savunmasız kılar ve mantar gelişme ihtimâlini artırır.

  • Enfekte Hayvanlarla Temas

Mantar hastalığına veya farklı bir rahatsızlığa yakalanmış tavuklarla aynı ortamda bulunan tavuklar, ayak mantarı sorunuyla karşılaşabilir.

Tavuklarda Ayak Mantarı Zararları

  • Söz konusu rahatsızlık tavukların verimliliğini büyük ölçüde azaltır.
  • Ayakları hasara uğratır. Yaralanma, iltihap, şişkinlik, ayak derisinin zedelenmesi, ayakların tahriş olması gibi problemler yaşanır. Bundan dolayı tavuklar kendini sürekli huzursuz hisseder.
  • Ayağında mantar rahatsızlığı meydana gelen tavuk rahat bir şekilde yürüyemez.
  • Bir tavuğun ayağında oluşan mantar aynı kümesteki başka tavuklara da bulaşabilir. Böylelikle zincirleme bir şekilde tüm tavuklar mantar sorunuyla karşılaşabilir.
  • Öte yandan tavuklarda ayak mantarı sorunu onların metabolizmasını da etkiler .Örneğin yumurtaların içeriğinde veya şeklinde bozulma olabilir. Mantarlar, metobolit adı verilen toksik maddelerin ortaya çıkmasına yol açarak tavuğun midesine, derisine ve genel sağlığına olumsuz etkide bulunur.
Tavuklarda Ayak Mantarı
Tavuklarda Ayak Mantarı

Tavuklarda Zibrit Horoz ve Tavuğu Özellikleri adlı içeriğimizide inceleyebilirsiniz.

Tavuklarda Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

Bu sorunun cevabı rahatsızlığın neden kaynaklandığına göre değişir. Ayrıca tavuğun nasıl bir kümeste barındığı, beslenme alışkanlıkları gibi faktörler de tanı koymada önemlidir.

Tavukların ayağındaki mantar nasıl geçer? Sorusuna en doğru yanıtı veteriner hekim verebilir.

Mantara başka hastalıklar da eşlik ediyorsa kombine tedavi gerekebilir. Mantar rahatsızlığından muzdarip olan tavuğunuzu kendi yöntemlerinizle tedavi etmeye çalışmayın. Aksi takdirde bu, daha büyük sorunların başlangıcı olacaktır.

Tavuklarda Ayak Mantarı Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Veteriner, tavuklarda ayak mantarının tedavisi için bazı ilaçlar önerebilir. Bunları belirtilen zamanda ve belirtildiği miktarda kullanın.
  • Diğer taraftan, veteriner hekimler ayak mantarını tedavi etmek için farklı destekler de kullanabilir. (örneğin; probiyotikler, vitamin ve gıda takviyeleri ya da çeşitli iğneler.) Bunların da yine düzenli bir şekilde uygulanması gerekir.
  • Rahatsızlığın ilerlemesini önlemek için tavuğun kümesini uygun kimyasal ürünlerle temizleyin. Bu konuda profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz.
  • Tedavi süresi boyunca tavuğun iyi bir şekilde beslenmesine özen gösterin. Suyunu sık sık değiştirin. Daima temiz gıda ve temiz su vermeye dikkat edin.
  • Taze, çiğ sarımsak tavuklarda ayak mantarına doğal çözüm Yemlerine ekleyerek verebilirsiniz.

 

  • Kümesi düzenli bir şekilde havalandırın.
  • Ev yapımı elma sirkesi tavuklarda ayak mantarına iyi gelen şeyler arasındadır. Hastalıklı tavuklarınızın suyuna elma sirkesi karıştırarak içirebilirsiniz.
  • Tavuğun derisini temiz tutun ki üzerinde sporlar, akarlar veya farklı mikroorganizmalar oluşmasın. Bakımını aksatmayın.
  • Ayrıca tavukta ayak mantarıdaha hızlı geçsin istiyorsanız onu belli aralıklarla dışarı çıkarın. Tabii ki başıboş bırakmayın. Pis yerlerde gezmemesi için dikkatli olun. Tavuğun kısa kısa yürüyüşler yapması tedavi sürecini olumlu etkiler.

Tavuk Ayak Mantarı için Toz Kireç Uygulaması

Kümeslere kireç uygulaması yapmak, tavuklarda ayak mantarına ne iyi gelir? sorusunun bir diğer cevabıdır. Toz kireç, kümeste koruyucu bir tabaka oluşturur. Mikropların ve bakterilerin üremesini engelleyerek mantar gelişme olasılığını en aza indirir.

Kireç uygulamasının ardından, kümesin zemini yeniden talaşla kaplanmalıdır.

Tavuklarda Ayak Mantarı Ne Zaman Geçer?

Tedaviden başarılı sonuç alabilmek için veterinerin talimatlarına harfiyen uymalısınız. Tavuklarda ayak mantarı tedavi süreci genellikle en az 1 ay sürer.

İyileşme 10-15 gün içerisinde başlar. 2. Haftadan sonra hızlanır.

Ayağında mantar görülen tavuğun izole edilmesi ve tedavisinin başka bir kümeste sürdürülmesi gerekir. Bu, tedavinin etkisini artırır ve hastalığın sağlıklı tavuklara da geçmesini önler.

Kanatlı Evreni

Kanatlı Evreni yazarı, sizler için kanatlılar hakkında internette bulunan tüm bilgileri toparlar. Daha kaliteli ve soruya cevap verecek nitelikte içerik oluşturur ve ücretsiz olarak paylaşır :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu